Wat zijn de populairste Frituur Snacks? (enquête resultaten)

Wat is de populairste frituursnack van België? Reddit gaf ons het antwoord. Op het populaire platform Reddit lanceerde een gebruiker onlangs “De Grote Friet Enquête”. Meer dan 100 Belgen lieten van zich horen over hun favoriete frituursnacks, sauzen, en eetgewoontes. De resultaten geven een smakelijke inkijk in onze nationale frietcultuur—met verrassingen, nostalgie én stevige meningen. Wij doken erin en bundelden de opvallendste inzichten.


Het populaire social media kanaal Reddit is een groot forum waar iedereen zijn of haar gedacht mag zeggen. Een gebruiker plaatste “De Grote Friet Enquête” enkele maanden terug. Aangezien Reddit voornamelijk sub 35-ers betreft, leek ons dit een interessante post om even te analyseren.


Hier zijn de populairste frituur snacks als resultaat van de enquête!


Dé Belgische frietjes

Dé Belgische frietjes


1. Top sauzen

  • Mayonaise (12 keer genoemd)
  • Andalouse (9 keer genoemd)
  • Samurai (7 keer genoemd)
  • Tartaar (5 keer genoemd)
  • Pickles (4 keer genoemd)
  • Stoofvleessaus (3 keer genoemd)
  • Joppiesaus (2 keer genoemd)

Onze favoriet is Joppiesaus, verrassend te zien dat we in de minderheid zijn!


2. Top snacks

  • Boulet / gehaktbal (14 keer genoemd)
  • Mexicano (10 keer genoemd)
  • Frikandel / curryworst (8 keer genoemd)
  • Bicky Burger (7 keer genoemd)
  • Viandel (5 keer genoemd)
  • Cervela (4 keer genoemd)
  • Loempia (3 keer genoemd)

Zie jij dezelfde resultaten?


3. Frequentie friet eten

  • 1x per week (15 keer genoemd)
  • 2x per week of meer (5 keer genoemd)
  • 1x per maand (7 keer genoemd)
  • Enkel bij gelegenheid (kermis, voetbal, etc.) (4 keer genoemd)
  • Zelden / nooit meer (2 keer genoemd)

Verrassend komen hier vaak nog wat extra details genoemd:

  • Leeftijd: "Vroeger als kind elke vrijdag"
  • Verhuisd naar het buitenland: “Mis het enorm”
  • Gezondheid "Ben gestopt om cholesterol"
  • Inflatie "Vroeger €7 voor menu, nu bijna €12"
  • Milieu of dierenwelzijn "Sinds vegan gaan geen frituur meer"


4. Snacks die men niet lust

  • Vleeskroketten
  • Vissticks
  • Dingen met te veel saus / rubberachtige textuur

Mensen motiveren dit vaak met:

  • Textuur "Te papperig"
  • Onbekendheid "Weet nog altijd niet wat erin zit"
  • Slechte ervaring bij bepaalde frituur


5. Diep onderverdeeld:

  • Vegetarisch: Kaaskroket, Groenteballetjes, Veggie Bicky
  • Regionale specialiteiten: Sitostick, Kipcorn, Viandel, Bernerworst
  • Luxe/rare snacks: Satékroket, Scampi fritti, Bitterballen
  • Kindvriendelijk: Kipnuggets, Mini frikandellen


Grappige of opvallende meningen

Tenslotte haalden we er nog grappige zinnen uit die je misschien ook al eens hoorde:

  • “Stoofvleessaus is het bloed van de Vlaamse ziel.”
  • “Mayonaise is voor Nederlanders, andalouse is de enige juiste keuze.”
  • “Mexicano is overrated.”
  • Liefde voor slechte frituren - "Zo slecht dat het terug goed is."

Deze mag je gratis en voor niets in je zaak gebruiken!


Wat leren we hieruit? De frietcultuur leeft, en hoe! De jongere generaties blijken trouw aan hun frituur moment. Ze hebben uitgesproken voorkeuren voor snacks en sauzen, en deinzen er niet voor terug om een boulet met andalouse te verdedigen alsof het nationale trots betreft.

Of je nu team Mexicano bent, zweert bij ne goeie Bicky, één ding is zeker: friet is meer dan eten, het is emotie.


Vraag een demo aan

Wij contacteren u binnen de 24u voor een demo

Welk type zaak heeft u?