Efficiëntie verhogen dankzij een POS-systeem

Zowel in de horeca als in de retailsector wint het gebruik van een POS-systeem (Point of Sale) steeds meer terrein. Dit is niet verwonderlijk, aangezien een POS-systeem ondernemers aanzienlijk ontzorgt. In deze blogpost leggen we uit wat een POS-systeem precies is, hoe het werkt, en wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele kassasystemen.

Wat is een POS-systeem?

POS staat voor Point of Sale, de fysieke plek waar transacties plaatsvinden, zoals een winkel, bar of restaurant. Voor ondernemers verwijst de term specifiek naar de omgeving rondom het kassasysteem of de toonbank. Het is echter belangrijk om te weten dat niet elk kassasysteem een POS-systeem is. Waar een standaard kassasysteem vaak beperkt blijft tot het ontvangen van betalingen en het afdrukken van kassatickets, gaat een POS-systeem veel verder.

Een POS-systeem helpt bij het beheren van verkopen, klantgegevens, statistieken en voorraad. Het biedt extra functies zoals marketingtools, een klantenbeheersysteem, voorraadbeheer en uitgebreide rapportagemogelijkheden. Veel administratieve taken die voorheen handmatig werden uitgevoerd, worden nu automatisch afgehandeld door het POS-systeem.

Voor- en nadelen van een POS-systeem

Steeds meer traditionele kassasystemen worden vervangen door POS-systemen vanwege de vele voordelen. We sommen de belangrijkste voordelen op:

  • Toegankelijkheid: Cloudgebaseerde POS-systemen zijn overal en altijd toegankelijk, waardoor je als ondernemer altijd actuele informatie bij de hand hebt.
  • Compatibiliteit: Cloudsystemen zijn te gebruiken op verschillende apparaten, zoals smartphones en tablets, en kunnen zelfs fungeren als scanners dankzij OCR-technologie.
  • Uitgebreide functies: POS-systemen bieden extra functies zoals het bijhouden van statistieken, geautomatiseerde inventarisatie en integratie met andere software.
  • Minder onderhoud: In vergelijking met traditionele kassasystemen hebben POS-systemen minder onderhoud nodig dankzij eenvoudige en regelmatige updates.
  • Multi-locatiebeheer: Beheer je meerdere winkels of horecazaken? Dan kun je deze eenvoudig beheren via één centraal POS-systeem.
  • Verbeterde klantcommunicatie: Een POS-systeem stelt je in staat om klantgegevens zoals e-mailadressen, namen en geboortedata te verzamelen, waardoor je gerichte aanbiedingen kunt doen en klanten aan je kunt binden.

Hoewel een POS-systeem vele voordelen biedt, zijn er ook enkele beperkingen. Zo zijn POS-systemen vaak ontwikkeld voor specifieke sectoren, zoals de horeca of retail. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor grote bedrijven die veel transacties in korte tijd verwerken.

Hoe werkt een POS-systeem precies?

Een POS-systeem combineert de functies van een traditionele kassa met krachtige marketingtools, een geïntegreerd CRM-systeem, uitgebreid voorraadbeheer en gedetailleerde rapportages. Een standaard POS-systeem omvat doorgaans een mobiel apparaat, zoals een laptop, tablet of iPad, waarop speciale POS-software is geïnstalleerd. Bij dit systeem worden vaak een bonnenprinter, barcodescanner en betaalterminal meegeleverd. Moderne POS-systemen zijn meestal cloudgebaseerd en slaan gegevens op via internet- of wifi-verbindingen, zonder dat een lokale server nodig is.

POS-systeem van Unipage

POS-systeem van Unipage

POS-software

De juiste software is cruciaal voor een optimaal functionerend POS-systeem. Voor een e-commercewinkel is POS-software essentieel om online oplossingen correct te integreren en betalingen overal te kunnen accepteren. Bij het kiezen van software is het belangrijk om te letten op flexibiliteit, betaalbaarheid, gebruiksvriendelijkheid, constante klantenondersteuning en extra functies.

Ook voor fysieke winkels zonder online aanwezigheid is kassasoftware onmisbaar. Er zijn diverse apps beschikbaar die helpen bij het bijhouden van verkopen en het efficiënt beheren van je bedrijf. Deze software kan eenvoudig worden gekoppeld aan je POS-apparaten of geïntegreerd met een tablet, smartphone of computer.

POS-hardware

Om je POS-systeem optimaal te laten functioneren, is aanvullende hardware vaak wenselijk. We noemen de belangrijkste hardware-opties:

  • Barcodescanner: Helpt bij het beheren van je voorraad en optimaliseert je verkoopproces.
  • Kassalade: Blijft belangrijk voor klanten die contant willen betalen, ondanks de trend naar cashloos winkelen.
  • Kassaticketprinter: Wettelijk vereist voor het afdrukken van kassatickets en facturen.
  • Monitor: Biedt overzicht van producten in voorraad en ondersteunt een efficiënt personeelsbeleid door medewerkers te laten in- en uitklokken.
  • Betaalterminal: Onmisbaar in een tijd waarin steeds meer mensen cashloos betalen.


Kassaticketprinter van het POS-systeem van Unipage

Kassaticketprinter van het POS-systeem van Unipage

Wat kost een POS-systeem?

De kosten voor het implementeren van een POS-systeem variëren sterk, afhankelijk van de specifieke behoeften van je bedrijf. Een POS-systeem kan volledig op maat worden gemaakt, waardoor de prijs kan verschillen voor bijvoorbeeld een retailzaak versus een horecazaak.

Een POS-systeem van Unipage

Een POS-systeem van Unipage biedt eenvoud, betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid dankzij het unieke Unipos Plus-softwareplatform. Dit systeem omvat alle functies die je nodig hebt voor een optimale bedrijfsvoering, zoals een volledig vloerplan, geautomatiseerde betalingen en een centrale database die in de cloud wordt beheerd.

Wil je meer informatie of een vrijblijvende offerte? Neem dan gerust contact op met één van onze experten.



Vraag een demo aan

Wij contacteren u binnen de 24u voor een demo

Welk type zaak heeft u?