Overzicht artikels / Ontdek alles over mobiel betalen voor uw horecazaak
16/02/2024

Ontdek alles over mobiel betalen voor uw horecazaak

Wat is mobiel betalen?

Mobiel betalen is simpelweg het afronden van betalingen via een mobiel apparaat, zoals een smartphone of tablet. In de horeca worden twee belangrijke methoden gebruikt: betalen met handterminals en betalen via QR-codes.

Bij betalen met handterminals voert de klant zijn gegevens in via een app of website, waarna de transactie wordt voltooid met behulp van een draagbaar apparaat dat door het bedienend personeel wordt gebruikt.

Betalingen via QR-codes zijn eveneens populair. Klanten kunnen eenvoudig een QR-code scannen met hun smartphonecamera, waarna de betaling wordt verwerkt via een app of mobiele portemonnee.

Wat heb je nodig?

Kassasysteem en handterminal

Om mobiel betalen succesvol te implementeren, zijn enkele essentiële benodigdheden nodig. Dit omvat een betrouwbaar kassa- en betaalplatform, zoals dat van Unipage, evenals de juiste hardware, zoals handterminals of betaalterminals.

Een stabiele wifi- of bluetoothverbinding

Een essentiële benodigdheid voor mobiel betalen is een stabiele wifi- of bluetoothverbinding. Aangezien mobiele betalingen afhankelijk zijn van de overdracht van gegevens tussen het mobiele apparaat en het betalingssysteem van de horecaonderneming, is een betrouwbare internetverbinding cruciaal voor een soepele en succesvolle transactie. Een stabiele verbinding zorgt ervoor dat betalingsgegevens veilig en snel worden overgedragen, waardoor vertragingen of onderbrekingen tijdens het betalingsproces worden geminimaliseerd.

Getraind personeel

Een grondige training van het personeel is van vitaal belang om hen vertrouwd te maken met het gebruik van het mobiele betalingssysteem en om eventuele vragen van klanten te kunnen beantwoorden. Door het personeel goed op te leiden, kun je ervoor zorgen dat mobiel betalen effectief wordt geïmplementeerd en dat klanten zich op hun gemak voelen bij het gebruik van deze betaalmethode.

Voordelen van mobiel betalen

Gemak

Mobiel betalen brengt verschillende voordelen met zich mee. Het biedt klanten gemak, waardoor ze snel en zonder contant geld of kaarten kunnen afrekenen. Bovendien zorgt het voor meer veiligheid door geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals versleutelde transacties en biometrische authenticatie.

Efficiëntie

Voor horecaondernemers betekent mobiel betalen een verbetering van de efficiëntie. Minder contant geld om te verwerken en nauwkeurigere transactiegegevens dragen bij aan een gestroomlijnde bedrijfsvoering en lagere operationele kosten.

Versnelde tafelomloop

Daarnaast leidt mobiel betalen tot verbeterde doorstroming van tafels. Doordat klanten snel en gemakkelijk kunnen afrekenen via hun mobiele apparaat, worden wachttijden aan de kassa verkort en kunnen tafels sneller worden vrijgemaakt voor nieuwe gasten, waardoor de omzet en efficiëntie van het bedrijf worden verhoogd.

Verlaagde kosten

Een ander significant voordeel van online betalen is de kostenverlaging die voortvloeit uit de verbeterde efficiëntie van het personeel. Doordat betalingen via een online platform worden afgehandeld, kunnen medewerkers zich meer concentreren op het bieden van hoogwaardige service aan de klanten in plaats van tijd te besteden aan het verwerken van betalingen aan de kassa. Dit resulteert in een efficiënter gebruik van personeelsbronnen en kan leiden tot een verlaging van de operationele kosten voor de horecaonderneming. Bovendien kunnen online betalingen automatisch worden bijgewerkt in het systeem, waardoor de noodzaak voor handmatige verwerking en fouten wordt verminderd, wat op zijn beurt weer kan leiden tot verdere kostenbesparingen en een verbeterde nauwkeurigheid van de financiële administratie.

Flexibiliteit van betaalopties

Bovendien is één van de belangrijkste voordelen de toegenomen flexibiliteit van betaalopties. Met mobiel betalen kunnen klanten kiezen uit verschillende betaalmethoden, waaronder creditcards, betaalapps en mobiele portemonnees, wat resulteert in een naadloze en gepersonaliseerde betaalervaring.

Betaalveiligheid

Een ander voordeel is de verbeterde veiligheid van transacties. Mobiele betaalplatforms maken gebruik van geavanceerde encryptietechnologieën en biometrische authenticatie, waardoor de veiligheid van betalingen aanzienlijk wordt verhoogd en het risico op fraude wordt verminderd. Dit geeft zowel klanten als ondernemers gemoedsrust bij elke transactie.

Waardevolle gegevens verzamelen

Een ander voordeel is de mogelijkheid om klantgegevens en voorkeuren beter te analyseren en te benutten. Mobiele betaalplatforms kunnen waardevolle gegevens verzamelen over het koopgedrag en de voorkeuren van klanten, waardoor horecaondernemers beter inzicht krijgen in hun doelgroep en gerichtere marketingcampagnes kunnen opzetten om de klantloyaliteit te vergroten.

Cashless

Tot slot stimuleert mobiel betalen ook de adoptie van cashless transacties, waardoor horecaondernemingen hun operationele processen kunnen stroomlijnen en kosten kunnen verlagen. Door minder afhankelijk te zijn van contant geld, kunnen bedrijven zich richten op efficiëntere en veiligere betaalmethoden, wat resulteert in een verbeterde algehele bedrijfsvoering en klanttevredenheid.

Zijn er nadelen?

Hoewel mobiel betalen tal van voordelen met zich meebrengt, zijn er ook een paar nadelen waarmee zowel klanten als horecaondernemers rekening moeten houden.

Investering

Mobiel betalen biedt aanzienlijke voordelen, maar vereist ook een initiële investering. Echter, door te kiezen voor een geïntegreerd kassa- en betalingssysteem, kun je op de lange termijn aanzienlijke kosten besparen en je winstgevendheid vergroten.

Niet voor iedereen

Daarnaast is niet iedereen comfortabel met het gebruik van mobiele betalingen. Sommige klanten geven mogelijk de voorkeur aan traditionele betaalmethoden zoals contant geld of creditcards en voelen zich niet op hun gemak bij het gebruik van een smartphone voor transacties.

Technologie

Een potentieel nadeel is de afhankelijkheid van technologie. Als het mobiele netwerk traag is, kan dit leiden tot vertragingen of zelfs mislukte transacties. Dit kan frustrerend zijn voor zowel klanten als personeel.

Unipos PLUS

Kortom, mobiel betalen is niet alleen de toekomst van transacties in de horeca, maar ook een kans voor ondernemers om hun service naar een hoger niveau te tillen en zich te onderscheiden in een competitieve markt.

Voor horecaondernemers die op zoek zijn naar een alles-in-één oplossing, biedt Unipage het perfecte kassa- en betaalplatform: Unipos PLUS. Met geavanceerde technologie en professionele ondersteuning stelt Unipage ondernemers in staat om moeiteloos over te stappen naar mobiel betalen en tegelijkertijd te profiteren van efficiëntie, veiligheid en gemak.

Wil je ontdekken hoe Unipage je verder kan ondersteunen bij het optimaliseren van je horecaonderneming? Aarzel niet om vandaag nog contact op te nemen met één van onze experten.

 

Vraag nu vrijblijvend een demo aan