Overzicht artikels / Hoe Uw Personeelsplanning in de Horeca kunt Optimaliseren
22/01/2024

Hoe Uw Personeelsplanning in de Horeca kunt Optimaliseren

Analyseer Historische Gegevens

Begin met het analyseren van uw historische gegevens. Kijk naar uw drukste dagen, uren en seizoenen. Welke patronen ziet u? Deze informatie is goud waard. Door te begrijpen wanneer uw piekmomenten zijn, kunt u uw personeelsinzet daarop aanpassen. Zorg ervoor dat u voldoende personeel hebt tijdens de piekuren, maar vermijd overbezetting tijdens rustige momenten.

Implementeer Flexibele Roosters

Flexibele roosters zijn essentieel in de horeca. Dit betekent niet alleen flexibel zijn in de uren die uw personeel werkt, maar ook in de taken die zij uitvoeren. Door een flexibel roostersysteem te gebruiken, kunt u personeelsleden efficiënter inzetten op basis van de huidige vraag.

In een café kan het bijvoorbeeld erg druk zijn tijdens de ochtendspits en weer in de namiddag. U kunt gesplitste diensten aanbieden waarbij werknemers van 7:00 tot 11:00 uur werken en vervolgens weer van 15:00 tot 19:00 uur. Dit zorgt ervoor dat u voldoende personeel hebt tijdens de piekuren en vermindert de noodzaak voor personeel tijdens de rustigere uren.

In een restaurant kunt u een rotatiesysteem implementeren waarbij personeel elkaar afwisselt tijdens de lunch- en dinerpieken. Sommige personeelsleden werken dan bijvoorbeeld alleen tijdens de lunch van 11:00 tot 15:00 uur en anderen enkel tijdens het diner van 17:00 tot 22:00 uur.

Aangezien weekenden en feestdagen vaak drukker zijn in de horeca, kunt u werknemers de optie bieden om voornamelijk tijdens deze tijden te werken. Dit kan ideaal zijn voor studenten, flexijobbers of parttime medewerkers die tijdens de week andere verplichtingen hebben.

Pas uw personeelsbezetting aan op basis van de seizoenen. In bepaalde seizoenen, zoals de lente en zomer of rond de feestdagen, kunt u meer personeel inzetten vanwege de verwachte drukte.

Cross-Training van Personeel

Cross-training is een andere effectieve strategie. Train uw personeelsleden om meerdere rollen te vervullen. Zo kan een ober bijvoorbeeld ook getraind worden om in de keuken te helpen. Dit maakt uw team veelzijdiger en in staat om snel te reageren op veranderende omstandigheden.

Een ander voorbeeld is het personeel dat in de keuken werkt, ook kan getraind worden in voorraadbeheer en het plaatsen van bestellingen. Dit helpt bij het efficiënt beheren van ingrediënten en voorraden.

Gebruik Technologie voor Planningssoftware

Overweeg het gebruik van gespecialiseerde planningssoftware. Deze systemen kunnen helpen bij het voorspellen van drukte en het optimaliseren van roosters. Ze bieden vaak ook tools voor tijdregistratie en personeelsbeheer, wat kan helpen bij het stroomlijnen van uw bedrijfsprocessen.

Betrek uw Personeel bij het Proces

Het betrekken van uw personeel bij de planningsprocessen kan ook voordelen opleveren. Zij kennen de werkvloer het beste en kunnen waardevolle input leveren over hoe de efficiëntie kan worden verbeterd.

Evalueer en Pas Aan

Een personeelsplanning is nooit 'af'. Evalueer regelmatig de effectiviteit van uw planning. Kijk wat werkt en wat niet, en wees niet bang om aanpassingen te maken.

Conclusie

Een geoptimaliseerde personeelsplanning in de horeca kan aanzienlijke besparingen opleveren en tegelijkertijd de klantenservice en productiviteit verbeteren. Door gebruik te maken van historische data, flexibele roosters, cross-training, technologie, en de input van uw team, kunt u een dynamisch en efficiënt personeelsbeleid voeren dat direct bijdraagt aan uw bedrijfsresultaat.

Ook benieuwd hoe Unipage uw horecazaak verder kan optimaliseren? Neem contact op met één van onze experts via deze link.

 

Vraag nu vrijblijvend een demo aan