Overzicht artikels / Bescherm uw Restaurant tegen No-Shows met Unipage's nieuwe Reserveermodule
18/06/2024

Bescherm uw Restaurant tegen No-Shows met Unipage's nieuwe Reserveermodule

De Gevolgen van No-Shows voor Restaurants

No-shows kunnen een negatieve spiraal veroorzaken voor restaurants. De directe gevolgen zijn onder andere:

  • Verlies van omzet

Elk lege tafeltje betekent een gemiste kans op inkomsten. Dit verlies is bijzonder pijnlijk op drukke avonden of in restaurants met een beperkte capaciteit. De financiële schade gaat echter verder dan alleen de niet-genoten maaltijden. Wanneer een restaurant voorbereid is op een volle bezetting, wordt er personeel ingezet op basis van deze verwachting. Als deze klanten niet komen opdagen, blijft het personeel vaak onderbenut, wat leidt tot onnodige loonkosten zonder bijbehorende inkomsten.

  • Voedselverspilling

Naast de voedselverspilling zelf zijn er ook kosten verbonden aan de ingrediënten die worden voorbereid op basis van de reserveringen. Verse producten die speciaal zijn ingekocht en voorbereid voor de verwachte gasten, kunnen verspild worden als deze gasten niet verschijnen. Dit leidt tot zowel directe kosten door verspilling als indirecte kosten door inefficiënt voorraadbeheer.

  • Beperkte Klanttevredenheid

Andere potentiële klanten worden mogelijk geweigerd omdat er geen beschikbaarheid lijkt te zijn, terwijl er in werkelijkheid wel lege tafels zijn door no-shows. Daarnaast kan in sommige gevallen een hoge no-show rate ook de reputatie van een restaurant schaden. Potentiële klanten die proberen te reserveren en horen dat het restaurant 'volgeboekt' is, kunnen een negatieve indruk krijgen wanneer ze ontdekken dat er toch lege tafels zijn. Dit kan toekomstige boekingen beïnvloeden en zo ook de langetermijnomzet nadelig beïnvloeden.

Kortom, no-shows veroorzaken niet alleen directe omzetverliezen door lege tafels, maar leiden ook tot inefficiënte personeelsinzet en voedselverspilling. Dit dubbele verlies benadrukt de noodzaak van effectieve maatregelen om no-shows te beheersen en te verminderen.

Hoe No-Shows Verminderen

Er zijn verschillende methoden om no-shows te minimaliseren en de impact ervan te beperken:

1. Reserveringsbevestiging en Herinneringen

Gebruik technologie om klanten te herinneren aan hun reserveringen. Het versturen van automatische bevestigingsmails en sms-herinneringen via Unipage's reserveermodule kan helpen om klanten aan hun reservering te herinneren en het aantal no-shows te verminderen.

2. Prevent No-Shows with Deposits or Security Guarantees

When customers pay in advance or provide their banking details, no-shows are rare because they know they will lose money otherwise. The use of deposits can significantly reduce the number of no-shows. This offers two major benefits: not only does the number of no-shows drastically decrease, but you also receive compensation if the customer does not show up.

3. Flexibele Annuleringsbeleid

Het aanbieden van een flexibel annuleringsbeleid kan klanten aanmoedigen om tijdig te annuleren als ze hun reservering niet kunnen nakomen. Dit geeft het restaurant de kans om de tafel opnieuw te boeken.

4. Duidelijke Communicatie

Zorg ervoor dat de annuleringsvoorwaarden duidelijk zijn en goed gecommuniceerd worden bij het maken van de reservering. Transparantie helpt klanten om hun verantwoordelijkheden te begrijpen en na te komen.

5. Overboekingsstrategie

Een gecontroleerde overboekingsstrategie kan effectief zijn, vooral op drukke avonden. Dit betekent dat u iets meer reserveringen accepteert dan het aantal beschikbare tafels, met de verwachting dat er altijd enkele no-shows zullen zijn. Opgelet: een dergelijke strategie is alleen effectief als je als horecaondernemer een duidelijk en gedetailleerd inzicht hebt in het aantal en de frequentie van last-minute annuleringen of no-shows per shift. Zonder deze informatie loop je het risico op een omgekeerde situatie, waarbij overboekingen leiden tot te weinig beschikbare tafels voor daadwerkelijk aanwezige gasten, wat ook weer voor problemen kan zorgen.

6. Voorkom no-shows met Creditcardgarantie

Wanneer klanten vooraf betalen of hun bankgegevens verstrekken, komen no-shows zelden voor, omdat ze weten dat ze anders geld verliezen. Het gebruik van een creditcardgarantie kan het aantal no-shows aanzienlijk verminderen. Dit biedt twee grote voordelen voor restaurateurs: niet alleen daalt het aantal no-shows drastisch, maar u ontvangt ook een compensatie als de klant niet komt opdagen.

Unipage's Reserveermodule: De Innovatieve Oplossing

Unipage heeft recentelijk een nieuwe reserveermodule geïntroduceerd binnen onze kassasystemen. Deze module biedt een geïntegreerde oplossing om no-shows te beheersen en te verminderen. De reserveermodule van Unipage bevat functies zoals:

  • Automatische Herinneringen: Stuur automatisch herinneringen naar klanten via e-mail of sms om hen aan hun reservering te herinneren.

  • Voorschotopties: Integreer de mogelijkheid om een voorschot of borgstelling te vragen bij het maken van een reservering.

  • Real-time Beheer: Beheer reserveringen in real-time, waardoor u snel kunt inspelen op annuleringen en tafels opnieuw kunt toewijzen.

  • Geïntegreerde Analyse: Krijg inzicht in uw no-show rates en gebruik data-analyse om patronen te identificeren en te verbeteren.

Door gebruik te maken van deze geavanceerde functionaliteiten kunt u operationele efficiëntie verbeteren, de klanttevredenheid verhogen en de financiële impact van no-shows minimaliseren.

Conclusie

No-shows vormen een aanzienlijke uitdaging voor restaurants, maar met de juiste strategieën en tools kunnen deze worden verminderd. De nieuwe reserveermodule van Unipage biedt een uitgebreide oplossing om no-shows te beheren en te beperken, waardoor restaurants hun omzet kunnen beschermen en hun operationele efficiëntie kunnen verbeteren. Met Unipage aan uw zijde, bent u beter uitgerust om deze uitdaging aan te gaan en uw horecazaak naar nieuwe hoogten te brengen.

Wil je de efficiëntie van uw horecazaak verhogen? Overweeg dan het gebruik van ons geavanceerd kassasysteem Unipos PLUS, dat nu uitbreidbaar is met onze nieuwe reserveermodule!

Wil je meer informatie over Unipos PLUS? Neem dan contact op met één van onze experts.

 

Vraag nu vrijblijvend een demo aan